fosta fabrica Industria Lanii - ILSA, martie 2013

Industria Lanii SA astazi e doar istorie, a disparut in totalitate din peisajul industrial al orasului, singura cladire care mai sta in picioare este fostul camin de muncitori, pentru care locatarii au ‘luptat' ani de zile in instanta.

Intreprinderea a fost infiintata in 1905 de o familie de evrei.
In perioada 1970 - 1975 Ceausescu a supravegheat personal procesul de modernizare a fabricii, care furniza tesaturi si tapiserie de mobilier catre alte intreprinderi in tara.
Industria Lânii SA Timişoara a murit încet după Revoluţie, ‘neadaptându-se noilor cerinţe’. Din 2003, terenul şi clădirile ILSA Timişoara se află în proprietatea omului de afaceri Ovidiu Tender, care a inceput sa ridice un nou cartier rezidential numit „Noua Timişoară” o investitie imobiliara estimata la 130 milioane de euro.

O parte din clădiri sunt ridicate deja, chiar dacă în alt capăt al terenului tocmai se demolează ultimele rămăşiţe ale vechii fabrici.
Miliardarul Ovidiu Tender a achizitionat cu aproape un milion de dolari fabrica de lana ILSA Timisoara, fosta intreprindere- fanion a comunismului, un articol din 2004 puncteaza cum a pus mana pe intreprindere.
In noul cartier era prevazut un centru de afaceri, piscine publice, o parcare subterana pentru 5.000 de masini, pecum si un turn de 116 metri inaltime, pe 43 de etaje”, trebuia sa fie finalizata de cativa ani, insa proiectul nu a avansat cum era prevazut.

Dupa ‘89 cercetarile procurorilor au scos la iveala mai multe cazuri de coruptie:
- Viorica Dumitras a prejudiciat intreprinderea cu peste 2,7 miliarde de lei vechi, prin insusirea de bunuri din gestiune pe baza unor acte false. Niculina Caraseg, care, potrivit Politiei, s-a dat drept patroana societatii, desi nu avea aceasta calitate, si-a insusit mai multe bunuri ale firmei, decontate cu acte false, cauzand un prejudiciu de peste 182 de milioane de lei. - (sursa)

Imagini din 2009 + un articol scurt despre ILAS in Vice